Leta i den här bloggen

onsdag 27 oktober 2010

Te eller Choklad i höst mörkret

En kopp Te
Hösten är en tid för varma drycker och mysiga kvällar. Testa att ta en kopp god te - på köpet får du en dryck som innehåller massor av nyttigheter!

Grönt te - Minskar risken för tjocktarmscancer och innehåller nyttiga antioxidanter.

Svart te - (frukt téer är ofta svarta) förebygger stress och är avslappnande.

Gillar ni inte det?
Testa då en mugg med varm choklad!


Kakobönan
Kan faktiskt hålla hostan borta. Det finns studier på att theobrominet i choklad faktiskt lindrar bättre än traditionella hostmedeciner och det helt utan biverkningar.

Om man också Jämför kakao med kaffe som nästan inte har något näringsvärde alls, så är kakaobönan mycket mer energirik. Kakaobönan innehåller:

  • 50% fett
  • 20-25% kolhydrater
  • 15-20% protein
  • 1,5% teobromin
  • 5% vatten
  • 3,5% mineraler och vitaminer, som t.ex. kalcium, järn, fluor, magnesium, kalium, natrium, fosfor, A-vitamin, tiamin, riboflavin och niacin
Choklad innehåller en mycket liten mängd koffein. Det huvudsakliga stimulerande ämnet är teobromin som inte har lika stark effekt på centrala nervsystemet som koffein har. Det ger en "kick" utan någon av de giftiga effekter som ibland förknippas med koffein. Teobromin och koffein är alkaloider (liksom stryknin, morfin, kokain m fl) av familjen metylxantiner.

Choklad innehåller samma typ av antioxidanter som finns i rött vin. Dessa antioxidanter kan minska risken för cancer och hjärt- och kärlsjukdomar. I choklad finns också serotonin - en signalsubstans i hjärnan - som har samma goda inverkan på humöret som solljus.

Det finns ett samband mellan att äta choklad och att vara lycklig. Choklad frigör nämligen anandamid som är en kroppsegen cannabinoid. Det innebär att hjärnan signalerar till kroppen - LYCKA.


Varm Choklad

Gör så här:
1. Vispa ihop kakao, socker och lite av mjölken i en kastrull. Tillsätt resten av mjölken under vispning och värm chokladen.
2. Servera gärna med vispad grädde, en klick glass eller marshmallows överst i koppen.
3. Prova att smaksätta med pepparmynta, chilipeppar, vanilj eller apelsin.

Detta är ett lovade recept men vill ni göra en nyttigare variant så välj bort sockret och numer 2.

Kram Sandra


Källor:
fakta te - fridatidningen
fakta choklad
fakta kakaobönan
bild - tebild - choklad
recept

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar