Leta i den här bloggen

måndag 25 oktober 2010

Piercingar


Piercingar har en långtid ( sedan antiken ) utövats i en massa olika kulturer. Det är så många olika anledningar till att man smyckar sin kropp med piercingar. Det vanligaste är mer generella, ett rituellt bruk för att markera övergång, vanligen från pojke till man och dels för att markera tillhörighet till en grupp. Sedan finns det ju andra anledningar som sexuell förhöjning m.m
Kroppsmyckning har blivit väldigt populärt tiden. Inte bara kläder, smink, smycken och frisyrer utav att även att pryda sin kropp på ett sätt som tidigare stämplas som barbariska, perversa eller på annat sätt ”avvikande”

1900-talets fördomar kring, piercing och annan kroppsmodifiering som en markering på sjöfarare, kriminella och prostituerade, har luckrats upp och är idag förhållandevis vanliga fenomen.

Piercingar är det äldsta sättet att smycka sig och finns över hela världen. Det går att finna i kyliga arktiska klimatet till Saharas heta sandöknar. En anledning till att den är så populärt ( i många fall ) är för att det inte är en permanent modifiering.
Utan de flesta piercingar går att avlägsna, och med tiden, tynar helt hållet bort till ett litet ärr.

När man har gjort ett litet hål i huden, så ökar möjligheterna att förstora det. När en liten piercing har gjort ett hål i huden kan denna långsamt ökas i storlek genom att systematisk sätta in större och större smycken för i slutändan kunna resultera omformad vävnad alternativt för att kunna bära nya och större smycken.

Anledningarna till varför många dras till just piercing är många. En stor del väljer piercing som ett estetiskt inslag i deras framtoning, där denna möjliggör större variation än exempelvis tatuering eller andra former av modifiering. Andra tycker om den mer fysiska känslan med piercing och möjligheterna med att kunna variera samma piercing i det oändlig med olika smycken. Medan det för några är en önskan att chockera sin omgivning. Merparten väljer dock att pierca sig för sin egen skull och som en markering av den egna individualiteten.

Piercing är nog också den form av kroppsmodifiering som låter bärarna leka mest med själv, genom möjligheten att byta smycket, töja sina piercings och på annat sätt förändra och pyssla med dem.


Jag tror att piercing har kommit för att stanna. 

Bilder 1 & 2
Fakta   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar