Leta i den här bloggen

fredag 8 oktober 2010

Hudtyper


Torr hy
När man har torr hud så är det brist på både fett och fukt i huden. Huden är oftast tunn och finporig, vilket gör att den spricker lätt, den är ofta lättirriterad och känslig. Torr hud är i många fall en typ av normal hud som har blivit felbehandlad och därför torkat ut. För att motverka torr hud kan man använda sig utav en bra fuktighetskräm. Talgkörtlarna producerar inte tillräckligt med fett i huden det innebär att vattenhalten i hudens hornlager är för lågt. Speciellt efter rengöring kan huden kännas sträv. Om man har en torr hy så utvecklas sällan acne, men däremot är det vanligt att i tidig ålder få rynkor.


Fet hy
Tecken på att man har en fet hy är att den är glansig och ojämn, det är vanligt att det uppstår blemmor under natten. På morgonen kan huden upplevas normal medan den senare på dagen kan bli fet. Detta beror på överproducering av fett i talgkörtlarna. Det är vanligt med förstorade svarta porer. En person som har fet hy har lättare att få pormaskar och finnar. Fet hy är vanligast i T-zonen, vilket är pannan, näsan & hakan. Uppkomsten av rynkor är inte lika vanligt i fet hy som i torr hy. Bara för att huden är fet betyder det inte den inte behöver återfuktas. Man behöver även återfukta en fet hy för att fettproduktionen ska balanseras. En foundation som är vattenbaserad (ej oljebaserad), passar bäst till fet hy.


Normal hy
Denna huden är varken torr eller glansig. Namnet på huden talar ju lite för sig själv, den är mitt emellan fet och torr hud. En normal hy har vanligtvis inga synliga porer, den har även en mjuk och fin yta. För att hålla den normala huden i en bra balans, så ska man använda sig utav en lämplig hudkräm. En normal huds fettproduktion minskar med åren och blir då torrare. Ett tecken på att man inte sköter/behandlar den rätt är att den ser blek och livlös ut.


Bland hyDetta är en kombination av torr, fet och normal hud. Det är den vanligaste hudtypen bland svenska kvinnor. T-zonen är väldigt fet medan kinder och ögon partier har en normal eller en torr hy. Denna huden ska punktbehandlas, feta områden ska behandlas med anpassade krämer för fet hy och torra områden med fuktkräm för torr hy. I T-zonen har man synliga porer och en viss tendens att utveckla acne.


Tror du att du vet vilken just du tillhör?
/Sandra :)


Den fakta som står är tagen ifrån ett arbete i skolan.
Bild källa:
http://www.acnespecialisten.se/porighy.aspx

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar