Leta i den här bloggen

tisdag 5 oktober 2010

Lite om ätstörningar


Ätstörningar är som en sjukdom. Man blir besatt utav det och det är väldigt jobbigt att bli av med det.  I början om man faktiskt går ner i vikt så får man komplimanger, och det kan kanske kännas bra och uppmuntrande. Men istället för att bli nöjd och glad över hur man ser ut så tänker man istället på hur man ska fortsätta banta (gå ner i vikt). Man skapar då ett behov som bara ger stress och ångest.

Mat och ätandet blir ett problem för en som har en ätstörning. Man slutar lyssna på kroppens signaler dem som säger till när man är hungrig och mätt. Man tänker mycket på vad man ska äta och inte, eller när man ska äta. Man bedömer sin kropp mycket mer, och ofta så förändrar man förhållandet till sin kropp. 


Varför man får ätstörningar går till person till person. Det kan bero på helt olika saker. Till exempel hur man tänker om sig själv och sin kropp, dålig självkänsla, att kroppen känns annorlunda efter puberteten eller på att det handlar mycket om utseende i tv och i tidningar (Skönhetsidealet). Det kan också bero på att man har någon sjukdom,  ärftlighet eller på att något är svårt, som prestationskrav eller för att det är jobbigt hemma.

Det finns många olika sorters ätstörningar. En del äter knappt något och är livrädda för att äta ”fel”, och för att gå ner i vikt. Några äter aldrig något när de är tillsammans med andra, men jättemycket när de är ensamma. En del kräks eller försöker att på andra sätt göra sig av med mat som de har ätit, andra gömmer mat. Det spelar ingen roll vilken typ av ätstörning du har, det påverkar hur man tänker om sig själv och i relationer med andra. En ätstörning innebär alltid att man stör kroppens naturliga signaler och processer. Det är väldigt viktigt att man får hjälp så tidigt som möjligt. Det för att en person med ätstörningar påverkas väldigt mycket fysiskt och psykiskt.

Man kan bli fri från ätstörningar. (Alltså ta sig ur "bubblan".) Det kommer vara en lång och kämpig väg, men den leder till det man är värd : Ett bättre och ett gladare liv. Men det som är svårt med personer som drabbats av ätstörningar är att de själva inte ser sig som sjuka och att de har problem. Men även om vissa förstår så är det svårt att prata om det. Att be om hjälp är något många har svårt för att göra.
Det är viktigt att komma ihåg att man inte är sina ätstörningar utan att det är något man har, något man kan bli av med.


Fakta taget utav ungdomsomtagningen =UMO.

Kram Jessica

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar