Leta i den här bloggen

onsdag 13 oktober 2010

Anabola Steroider

I dagens läge är muskler och styrka lika med skönhet, popularitet och framgång. Även långt tillbaka i tiden var styrka och muskler hjälteideal, tänk Herkules, Gladiatorer, Akilles och så får vi inte glömma Bamse. Bilden av hur man ska se ut har förstärkts i media och där framställs oftast vältränade, muskulösa kroppar som idealet.

... Och eftersom vi människor är så ivriga på att se resultat går det ibland snett. Det är såklart dopning jag pratar om. Men detta är inget nytt för oss människor. Det var på antiken idrottare började ta olika droger för att öka sin prestationsförmåga. På 1950-talet användes anabola steroider främst till att bygga muskler av elir idrottare, och det var på 60-talet som vanliga motionärer lätt kunde få tag på drogen.

Så varför tar vi dessa genvägar? Anabola steroider gör att musklerna växer och styrkan ökar om man samtidigt styrketränar intensivt. Det går fort att gå upp i vikt, men är det bara muskler som växer fram? Nej det är det inte, om man använder sig utav anabola steroider kan man som mest lägga på sig 6-10 kilo muskler under 3 månader. Resten som väger är faktiskt vatten och fett.

Efter unsökningar som gjorts är det främst helt vanliga människor som använder sig utav anabola steroider, och inte elit idrottare. Varför? Jo, för att imponera på sin omgivning med en snygg och muskulös kropp. Även för att synas och få bekräftelse, tillhöra en grupp som har detta som ideal, få ett bättre självförtroende, slippa undan mobbning eller är av behov att få mentala och fysiska kickar.

Finns det inte andra sätt att få muskler på? Absolut finns det det! Med ett avancerat kost- och träningsprogram kan man utveckla sin muskelmassa och styrka nästan lika mycket som om man vore dopad.Riksidrottsförbundet har genom kampanjen Rena lyft visat att det går att bli mästare i tyngdlyftning utan att behöva dopa sig. Tyngdlyftarna som ingick i kampanjen testades då regelbundet för att visa att de inte använde anabola steroider.

Vissa möjliga biverkningar, som cancer, åderförfettning och hjärtsjukdomar, kommer inte förrän 20-30 år efter dopningen och då kan det vara svårt att veta om de beror på anabola steroider eller något annat. Att använda höga doser av anabola steroider kan liknas vid att spela rysk roulett eftersom man inte vet på förhand om man kommer att drabbas av biverkningar, eller vilka de är. Här är en kortfattad uppräkning av de allvarliga risker som finns bevisade med användning av anabola steroider. De är:
  • psykiska besvär som aggressivitet och humörsvängningar
  • skador på hjärnan och psyket
  • hjärtskador
  • leverskador
  • brösten växer på män och bröstmjölk bildas
  • impotens
  • testikelförminskning och sämre spermiekvalitet
  • kortvuxenhet om det ges till barn
  • håravfall
  • finnar
  • grövre röst och hårväxt i ansiktet hos kvinnor
  • förstorad klitoris och utebliven mens
  • risk att dö i förtid.

"Allt spårade ut när Daniel började missbruka steroider:
Jag gick ut på stan med basebollträ och yxa"
Källa: Fakta


Kram så länge, Bella

1 kommentar:

  1. Den som skrivit det ovan kan inte ha speciellt mycket koll

    http://www.liberaldemokraterna.com/2011/02/21/ar-dopning-verkligen-ett-samhallsproblem-eller-ar-det-hur-vi-hanterar-fragan-som-ar-problemet/

    SvaraRadera