Leta i den här bloggen

torsdag 30 september 2010

Jordgubbar

Jordgubbar

När jag hör ordet jordgubbar så tänker jag direkt på sommar, sol och värme.
Men jordgubbar är faktiskt en av våra allra nyttigaste bär.

Jordgubbar är bra för :
  • Immunsystemet.
  • Hjärtat
  • Antioxidanter

Jordgubbar är fulla med C – vitamin. De innehåller flera värdefulla näringsämnen liksom mycket fiber och mangan. Därimot finns det inte så mycket fett och energi i jordgubbar.

Många aktuella studier pekar på att jordgubbar kanske kan medverka till att förbygga canser. Forskare menar att ämnen i jordgubbar kan hejda cansercellernas tillväxt eller t o m döda dem. Med forskningen är testad på djur och människocceller i laboratorimiljöer och det krävs fler och utvidgade studier för att bekräfta resultaten.

Det finns flavoner i jordgubbar som kan skydda mot hjärtsjukdomar eftersom de hjälper blodkärlen att förbli friska så att blodflödet och där med syretillförseln till hjärtmuskeln fungerar bra.
Flavonerna hjälper till att förhindra att fett samlas längs artärernas väggar och blockerar viktiga blodkärl. Jordgubbar kan också medverka till att förebygga blodproppar och hålla blodärlens väggar friska. Forskningen pekar på att man ska äta 8 jordgubbar om dagen för att kunna få dehära effekterna på hälsan.


Ordförståelse.
Mangan transporteras i kroppen av transferrin och deltar i omsättningen av kolhydrater och fetter, cellens försvar mot fria radikaler samt produktionen av thyroxin, sköldkörtelns viktigaste hormon.


Flavoner bildas av växter men kan också förekomma i djur, t.ex. fjärilar, som äter flavonhaltiga växter. De kan fungera bl.a. som färgämnen, som skydd mot UV-strålning och, genom sin giftighet, som försvar mot växtätare.


Denna information har jag fått ifrån Matnyttigt från a till ö – lev bättre.

Bild tagen ifrån
http://anna016.blogg.se/images/2008/jordgubbe_22715857.jpg
http://wippzi.blogg.se/images/2010/en-jordgubbe-7-2007_4516357_94087879.jpg

Blev ni inte sugna på jordgubbar nu??
Många kramar Jessica

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar