Leta i den här bloggen

söndag 2 januari 2011

TandRåd - Borsta - del 3

Borsta tänderna två gånger om dagen
Tandborstningen är grunden för en frisk mun. Borsta tänderna noggrant två gånger om dagen: efter frukost och innan du går och lägger dig.

Välj rätt tandborste
Tandborstar blir mer och mer specialinriktade men det viktiga för att de ska ha bra funktion är att de har ett stadigt skaft och ett litet mjukt borsthuvud. Välj en mjuk eller extramjuk borste. En hård tandborste kan skada tandköttet och på så sätt göra mer skada en nytta. En sliten och spretig borste kommer inte åt att göra rent ordentligt.

 

Använd alltid tandkräm med fluor
Tandkräm med fluor är det enklaste sättet att tillföra fluor och stärka tandytorna. Fluor tränger in i tandytan och gör tänderna mer tåliga mot syraangrepp.

Fluor gör störst nytta där det behövs som bäst. Fluor tas lättast upp av ytor som drabbas av kariesangrepp. Regelbunden användning kan få kariesangreppet att växa långsammare eller till och med stanna upp. Vuxna bör använda cirka 2 cm fluortandkräm, eller lika mycket som borsthuvudets längd.


Börja borsta där problemen är störst
Har du en bestämd ordning i borstandet minskar risken att du glömmer några tandytor. En grundregel är att börja där problemen är störst.

Fördela tandkrämen över tänderna med hjälp av tandborsten och borsta med gnuggande rörelse utmed tandraden, i minst två minuter. Det är viktigt att du gör små rörelser, eftersom långa rörelser kan göra mer skada än nytta. Ta in lite vatten i munnen och sila mellan tänderna, så kommer tandkrämen åt överallt. Skölj helst inte med vatten efteråt.


Hoppas att detta påminner er eller till och med lär er hur man ska ta vara på sina tänder. Eftersom att du är faktiskt i behov av dem hela ditt liv! :)


/Sandra

Källa: fakta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar