Leta i den här bloggen

söndag 5 december 2010

Tandråd - Varning för äcklig bild - del 1

Jag nämnde i mitt förra inlägga att jag skulle ge er lite tandtips så här kommer dem!
Vem vill inte ha ett friskt och vackert leende?

Undvik karies och tandlossning
Dina tänder utsätts ständigt för hot från bakterier. Normalt ryms det flera miljoner bakterier i din mun och varje gång du äter blir de fler. När bakterierna "äter" socker bildas syror som kan fräta hål i tandemaljen. Det är det som kallas karies. Om du redan har många lagningar löper du extra stor risk att drabbas av karies eftersom bakterierna gillar gropar och ojämnheter. Om bakterierna får vara kvar kan du också få tandsten.

En bättre tandvård
Första steget till en friskare mun tar du genom att ta en ordentlig titt i din mun och lär dig se hur den mår. Använd en liten spegel och undersök både tänder och tandkött regelbundet. Bra belysning gör det lättare att kontrollera området längst bak.

Grov karies - Varför ser tänderna ut såhär? LÄS

Symtom på inflammation och karies
Bruna fläckar på dina tänder kan vara en indikation på begynnande karies, det vill säga hål. Är tandköttskanten lite svullen, röd och blöder lätt utan att göra ont, har du med största sannolikhet en inflammation på gång. Det betyder att det är hög tid att börja ta hand om munnen bättre, för att undvika till exempel tandlossning. Om du är rökare eller snusare är det extra viktigt att vara uppmärksam på hur din mun mår. Både rökning och snusning försämrar blodcirkulationen i munnen och gör det svårare att upptäcka om tandköttet är inflammerat.

För att hålla bakterierna borta, undvik att småäta och följ dessa fyra steg för en friskare mun:
1. Gör rent mellan tänderna
2. Borsta tänderna
3. Skölj munnen
4. Förstärk tänderna med fluor

Dessa 4 steg kommer jag att gå igenom med er i mina kommande inlägg!
Det är viktigt med en god tandhygien.

Kan ni inte öppna länken under bilden så tryck HÄR istället!
/ Sandra


källa:
Fakta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar